De troeven van laminaat

Zowel melamine als laminaatplaten kunnen het basismateriaal zijn van een woon -en keukeninrichting. Het gebruik ervan is afhankelijk van de doelstellingen. Zo volstaat melamine in een slaapkamer, maar is in een keuken laminaat aangewezen.

Waarom laminaat gebruiken bij keukens?

Hardheid

Uit proeven blijkt dat laminaat 40 % harder is dan melamine. Omdat legplanken vaak zwaar beladen worden, is het belangrijk dat ze bestaan uit sterk en hard materiaal.

Schokweerstand

Laminaat biedt 25 % meer weerstand tegen schokken met een hard voorwerp dan melamine. Melamine loopt vlugger beschadiging op.

Weerstand tegen vertikale belasting op deuren en scharnieren

Stevig bevestigde deuren die zeker niet afhangen zijn een belangrijk aspect in een keuken. Laminaat is op dat vlak maar liefst 60% sterker dan melamine.

Weerstand tegen doorbuiging en breukspanning

In keukens worden legplanken vaak zwaar beladen met kookpotten, daarom is het belangrijk dat ze zo weinig mogelijk doorbuigen en zeker niet breken. Uit proeven blijkt dat laminaat veel minder snel doorbuigt of breekt dan melamine. Laminaat biedt 57 % meer weerstand tegen doorbuigen en 87 % meer weerstand tegen breken. Legplanken in melamine zullen aanzienlijk meer doorbuigen en vlugger breken dan legplanken in laminaat.  

Abrasieweerstand

Abrasieweerstand is de weerstand van materiaal tegen het schuiven met allerlei voorwerpen over het oppervlak. Na 820 toeren zien we bij melamine de spaanderplaat. Bij laminaat zien we na 1097 toeren de tweede laag en pas na 7280 toeren de spaanderplaat.

De schuurweerstand van laminaat is minstens 30 % beter dan die van melamine.

Meer weten over gebruik van laminaat in keukens?

Neem contact op!
De Wolf Design, fabrikant van keukens, badkamermeubels (op maat) in  Sint-Pieters-leeuw